Kuchnia od wieków stanowiła jeden z głównych punktów domu. To właśnie w niej toczyło się całe życie rodzinne, a członkowie rodziny spędzali wspólnie czas. Niestety, ciągle zmieniający się styl życia współczesnego człowieka spowodował znaczne rozluźnienie więzi rodzinnych, co spowodowało, że wielu z nas przestało spożywać posiłki w gronie najbliższych. Kuchnia staje się coraz bardziej miejscem, w którym chcemy tylko szybko przygotować prosty posiłek i zjeść coś przed wyjściem do pracy.

Na szczęście jednak trendy powoli zaczynają się odwracać i coraz więcej z nas zaczyna marzyć o kuchni, która będzie również pomieszczeniem o odpowiednim klimacie do wspólnego spożywania posiłków w miłej, rodzinnej atmosferze. Urządzenie jej nie jest rzeczą łatwą, ponieważ wymaga czasu na znalezienie odpowiednich elementów jej wyposażenia.

Centralnym punktem każdej takiej kuchni powinien być oczywiście dobry stół. Musi on być dopasowany do wielkości naszej kuchni, powinien zapewniać nam maksimum komfortu, a jednocześnie dawać swobodę korzystania z wszystkich innych funkcji naszej kuchni. Największy problem pojawia się oczywiście wtedy, gdy nie mamy zbyt wiele miejsca w takim pomieszczeniu. Na szczęście jednak i wtedy można znaleźć kilka ciekawych propozycji, które świetnie sprawdzą się w takim miejscu. Przedstawiamy najważniejsze z nich.Mały stół w kuchni

Jednym z najbardziej popularnych pomysłów jest tutaj tradycyjny stół wolnostojący. Takie stoły mają zazwyczaj kształt prostokątny lub kwadratowy, co jest ich ważną zaletą. Daje nam to wiele możliwości, jeśli chodzi o znalezienie odpowiedniego miejsca w kuchni, gdzie postawimy nasz mebel - może to być sam środek pomieszczenia, ale możemy też wybrać miejsce gdzieś w rogu. W ten sposób będziemy mogli cieszyć się pełną funkcjonalnością, a przy tym zaoszczędzimy sporo miejsca.

Równie dobrze można jednak zdecydować się na okrągły stół - jest to bardzo ciekawe rozwiązanie, choć wymaga odpowiednich warunków. Na taki stół potrzebujemy trochę miejsca, zwłaszcza jeśli chcemy go umieścić gdzieś w rogu kuchni. Takie meble mają jednak wiele zalet. Przede wszystkim są bardziej przestronne niż stoły kwadratowe czy prostokątne, co jest bardzo ważne zwłaszcza w przypadku większych rodzin - więcej osób może przy nich usiąść w tym samym czasie. Z drugiej strony warto zastanowić się, czy rzeczywiście jest to dobry pomysł w małej kuchni. W takim przypadku i tak nie będziemy w stanie dostawić zbyt wielu dodatkowych krzeseł, a jak już wspomnieliśmy, więcej miejsca w tym pomieszczeniu zmarnujemy na sam stół.

W przypadku stołów prostokątnych i kwadratowych musimy jednak pamiętać o pewnym niebezpieczeństwie, jakim są ich krawędzie. Łatwo jest się o nie obijać, co jest szczególnie odczuwalne w przypadku dzieci. Dotyczy to jednak stołów wykorzystywanych we wszystkich pomieszczeniach, nie tylko w kuchni. Inną bardzo ciekawą propozycją w małej kuchni jest rozkładany blat stołu. W chwilach, kiedy z niego nie korzystamy, jest on praktycznie niewidoczny i nie zajmuje miejsca - układamy go tylko wtedy, kiedy jest nam potrzebny. Mocowany jest do ściany za pomocą specjalnych uchwytów, dzięki czemu jego rozłożenie jest łatwe i zajmuje zaledwie kilka sekund. Oczywiście nie jest to rozwiązanie całkowicie pozbawione wad. Kącik śniadaniowy

Co prawda nasz stół nie zajmuje miejsca, gdy z niego nie korzystamy, ale wciąż musimy gdzieś trzymać krzesła - nie można więc powiedzieć, że dzięki takiemu rozwiązaniu w ogóle nie potrzebujemy miejsca w kuchni. Dodatkowo w miejscu, w którym znajduje się stół po rozłożeniu, nie można postawić żadnych innych mebli ani stałych elementów, więc przez większość czasu po prostu się ono marnuje. Stół po złożeniu potrzebuje miejsca na ścianie, co może utrudnić stworzenie w pełni satysfakcjonującej aranżacji wnętrza w kuchni - nie możemy przeznaczyć takiej przestrzeni na dowolne dekoracje czy inne elementy, które zamarzą nam się. Co więcej, po rozłożeniu takie blaty są zazwyczaj znacznie mniejsze od zwykłych stołów, przez co nie ma przy nich miejsca dla zbyt wielu osób.

Jednym z najpopularniejszych obecnie rozwiązań jest stół rozkładany, który po złożeniu wsuwa się w zabudowę kuchenną. Jest to bardzo praktyczne rozwiązanie, ponieważ taki stół nie zajmuje miejsca na ścianie - cały czas jest schowany pod blatem kuchennym i można go wyciągnąć tylko wtedy, gdy jest to konieczne. Dodatkowo nie trzeba go w całości wysuwać, aby móc z niego skorzystać. Jeśli potrzebujemy tylko niewielkiej przestrzeni na śniadanie lub kawę, wystarczy wysunąć go do połowy. Taki dodatkowy blat może być czasem bardzo przydatny również podczas gotowania. Niezależnie od tego, na jaki stół się zdecydujemy, w każdym przypadku należy zastanowić się nad wyborem odpowiedniego blatu. Bardzo ważny jest materiał, z którego będzie on wykonany. Pod względem odporności zdecydowanie dominują blaty kamienne, ale są one dość drogie i jednocześnie ciężkie. Jeśli zależy nam na dobrym wyglądzie, nawet kosztem większej wrażliwości na uszkodzenia, najlepszym rozwiązaniem będzie tradycyjny blat drewniany.

Warto przeczytać