Nie bez powodu mówi się, że stół w jadalni jest najważniejszym miejscem w domu. Nie ograniczamy się tylko do spożywania przy nim posiłków, bo wykorzystujemy go również do pracy, grania w gry planszowe i spotkań z przyjaciółmi. Jeśli ma być funkcjonalny, cała rodzina powinna móc się przy nim z powodzeniem pomieścić, stawiając przy tym zarówno na praktyczność, jak i dobry design, a także na dopasowanie do stylu mieszkania, do którego ma trafić. Nie bez powodu mówi się, że nawet zbyt słona zupa dobrze smakuje w zaangażowanej jadalni.

To przecież dobry styl.

Nie brakuje osób, które uważają, że na podstawie stylu, w jakim utrzymany jest stół, można wiele powiedzieć o jego właścicielu. Być może nie wylegujemy się już przy kolacji jak Rzymianie, ale nie można nie zgodzić się z tym, że biesiadowanie nadal cieszy się dużą popularnością. Włoska kolacja może trwać nawet kilka godzin, a o gruzińskich kolacjach z wyszukanymi toastami nie może być nawet mowy bez dobrego stołu, pamiętając, że ogromne stoły ustawiane są tam nawet na podwórkach, a każdy z nich jest obowiązkowo dobrze nakryty. Nawiązując do wspomnianych już rzymskich uczt, warto przypomnieć, że ich organizatorom nie chodziło jedynie o pełne żołądki uczestników takich spotkań. Nie mniej ważne były wrażenia estetyczne - goście jedli podziwiając pokazy taneczne oraz podziwiając freski i posągi.

Również w średniowieczu nie zrezygnowano z celebrowania posiłków. Pan zamku zwykle jadał siedząc przy długim i ciężkim stole, między jednym kęsem a drugim załatwiając ważne sprawy. Goście nie mieli już tyle szczęścia i zazwyczaj zasiadali na prostych ławach. W XVIII wieku powoli odchodzono od średniowiecznej surowości wystroju, a na stołach pojawiły się bogate tkaniny. Był to również okres, w którym do jadalni wkroczył kredens.

Jadalnia w wersji współczesnej Duży stół w jadalni

Dziś trudno mówić o jednym trendzie związanym z wystrojem jadalni, choć nadal przyjmuje się, że osoba, która może pochwalić się naprawdę pięknym stołem, nie musi w ogóle myśleć o eksponowaniu innych mebli. Takie rozwiązanie jest dość powszechne w domach w Grecji, choć tam o jakości jadalni decyduje nie tyle piękno samego stołu, co potraw, które się na nim pojawiają. Absolutną podstawą jest tu nie tylko sam stół, ale i co najmniej dwanaście krzeseł. Wszystko inne ma znaczenie drugorzędne, zwłaszcza, że może rozpraszać gości. Nie jest to jednak jedyny ciekawy trend. We francuskich jadalniach dominują przecież kredensy i angielskie szafki, często wzbogacone o kolekcję figurek i filiżanek. Nieco inaczej do wystroju tego pomieszczenia podchodzą Skandynawowie, w ich jadalniach dominują bowiem otwarte regały na książki. Wszędzie jednak stół jest meblem centralnym i jego znaczenie jest kluczowe.

Wielkość ma znaczenie

Odpowiedź na pytanie, jaki powinien być idealny rozmiar stołu, wydaje się naturalna, bo przecież im większy stół, tym lepiej. Nie każdy jednak może pozwolić sobie na takie rozwiązanie, które jest uwarunkowane przede wszystkim powierzchnią pomieszczenia. Idealnym rozwiązaniem jest duża jadalnia, nawet w połączeniu z kuchnią czy salonem. W nieco mniejszych pomieszczeniach można pomyśleć o eleganckich stołach rozkładanych, choć one również wymagają przestrzeni co najmniej 12 metrów kwadratowych. Posiadając małą jadalnię, trzeba pogodzić się z tym, że przy dużym przyjęciu przy stole mogą pojawić się problemy. Dlatego dobrze jest rozważyć stół przymocowany do ściany, gdyż jego zaletą jest to, że po użyciu można go swobodnie złożyć.

Co do jednego nie powinniśmy mieć jednak wątpliwości - niezależnie od tego, czy stół jest duży czy mały, powinien być nie tylko solidny, ale i dobrze wykończony. Do wyboru mamy stoły drewniane, szklane, a także te wykonane z plastiku i metalu. Ciekawym rozwiązaniem są również stoły wykonane z łączonych materiałów, szczególnie modne ostatnio stoły szklano-metalowe.

Kształt stołu i jego konsekwencje Okrągły stół

Podobnie jak w przypadku wielkości, również kształt stołu w dużej mierze zależy od kształtu pomieszczenia, w którym ma się on znaleźć. Najbardziej klasyczne są stoły prostokątne o prostej formie, drewniane i wyposażone w masywne nogi. Sprawdzają się one w klasycznych aranżacjach, ale przypadną do gustu również miłośnikom jadalni w stylu skandynawskim, prowansalskim i wiejskim. Stół prostokątny to także ukłon w stronę praktyczności, ponieważ można go dowolnie ustawiać w pomieszczeniu. Decydując się na stół okrągły, należy pamiętać, że lubi on dominować, dlatego najlepiej, jeśli pojawi się na środku jadalni. Czasami jest elementem dekoracyjnym samym w sobie, a jego zaletą jest to, że optycznie zajmuje mniej miejsca niż jego prostokątny odpowiednik. Wybierany jest między innymi dlatego, że ułatwia utrzymanie kontaktu wzrokowego między jedzącymi. Kolejną propozycją jest stolik, który przyjmuje kształt elipsy, czyli prostokąta z zaokrąglonymi rogami. Nie sprawdzi się on w rogu jadalni, ale w centrum pomieszczenia prezentuje się znakomicie. Jego zaletą jest również wysoki poziom bezpieczeństwa, dlatego warto rozważyć jego zakup zwłaszcza, jeśli w jadalni często pojawiają się dzieci.

Warto przeczytać