Choć każdy z nas zastanawia się nad tym, jak stworzyć kuchnię, która będzie nie tylko wygodna, ale i praktyczna, to bez wątpienia odpowiedź na tak postawione pytanie nie jest prosta. Na szczęście istnieje co najmniej kilka wskazówek, jak urządzić swoją kuchnię. Warto się z nimi zapoznać, gdyż może się okazać, że wszystkie czynności wykonywane w kuchni będą lżejsze i przyjemniejsze.

Po pierwsze, układ systemu zabudowy dostosowany do kształtu i wielkości kuchni

Kuchnie bywają planowane w różnych układach, dlatego jeszcze przed podjęciem pierwszych decyzji warto zastanowić się, który z nich będzie najbardziej odpowiedni, gdy przeanalizuje się kształt pomieszczenia. Najlepiej, jeśli droga pomiędzy lodówką, zlewozmywakiem i kuchenką ułoży się w kształt trójkąta. Profesjonalni projektanci wnętrz zalecają, aby odległość od kuchni do zlewu wynosiła od 120 do 210 centymetrów, od zlewu do kuchenki od 90 do 210 centymetrów, a od lodówki do kuchenki od 120 do 270 centymetrów.

W wąskich kuchniach dobrym rozwiązaniem jest też zabudowa jednorzędowa. Tę ostatnią stosuje się także w kuchniach otwartych na jadalnie i salony, bo charakterystyczne dla nich jest to, że często mają tylko jedną ścianę. Jest to rozwiązanie najprostsze, ale jednocześnie najmniej ergonomiczne, choć odpowiednia kolejność sprzętów i odległość między nimi ułatwiają pracę.

Innym rozwiązaniem jest zabudowa w kształcie litery "L" z krótszym ramieniem o długości 120 centymetrów. Im kuchnia jest szersza, tym lepiej prezentuje się to rozwiązanie, choć trzeba się liczyć z dość dużymi odległościami między sprzętami.

Po drugie, dostosowanie urządzeń w kuchni do naszych rzeczywistych potrzeb.

Chyba najważniejszym sprzętem kuchennym jest lodówka, dlatego warto zadbać o to, by jej wielkość odpowiadała wielkości naszej rodziny i częstotliwości robienia zakupów. Jeśli rzadko chodzimy na zakupy i raczej przygotowujemy posiłki z wyprzedzeniem, nie ma alternatywy dla dużej lodówki.

Jeśli chodzi o płytę grzewczą, to zarówno jej szerokość, jak i ilość palników powinna być dostosowana do ilości garnków, z których korzystamy w tym samym czasie. Ważne jest również to, ile osób bierze udział w gotowaniu w tym samym czasie. Jeśli więc w gotowaniu bierze udział więcej osób, szersza płyta jest rozwiązaniem znacznie ułatwiającym pracę.

Minimalistyczna kuchnia

Kolejnym elementem, bez którego nie ma mowy o dobrze wyposażonej kuchni jest piekarnik, dlatego nie można o nim zapomnieć, nawet jeśli piecze się nieregularnie. Okazuje się, że najskuteczniejszymi rozwiązaniami są te umieszczone nad klatką piersiową.

Nad kuchenką lub płytą grzewczą powinien znaleźć się również okap. Tutaj sprawdzają się szersze rozwiązania z dolną krawędzią na wysokości co najmniej 65 centymetrów nad kuchenką. Tylko od nas zależy, czy zdecydujemy się na urządzenie pracujące w obiegu zamkniętym czy otwartym, choć to właśnie tryb otwarty uważany jest za bardziej efektywny.

Nie zapominajmy też o zmywarce, która powinna mieć swoje miejsce nawet w stosunkowo niewielkiej kuchni. Nic dziwnego, że jest to popularne rozwiązanie, bo oszczędza nie tylko wodę, ale i nasz czas. Dokonując wyboru, należy przede wszystkim wziąć pod uwagę, ile naczyń jest przez nas zmywanych każdego dnia. Należy również pozostawić przynajmniej 1 metr wolnej przestrzeni przed samym urządzeniem.

Po trzecie - ergonomia w kuchni

Urządzając kuchnię, należy zwrócić uwagę m.in. na to, czy poziom blatów roboczych jest dostosowany do wzrostu osób, które będą z nich korzystać. Najlepiej określić to mierząc wysokość od zgiętego łokcia do podłogi, a następnie odejmując od wyniku 15 centymetrów. Oczywiście może się zdarzyć i tak, że w kuchni w tym samym czasie będą pracowały osoby niskie i wysokie. W takim przypadku sprawdza się przede wszystkim zasada złotego środka.

O tym, czy kuchnia jest wygodna, czy nie, często decyduje organizacja znajdujących się w niej szafek. Szczególnie warto unikać półek w dolnych szafkach, ponieważ korzystanie z nich jest niewygodne, zwłaszcza gdy trzeba wyjąć rzeczy, które znajdują się głębiej. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest zamontowanie szuflad, które zapewniają wygodny wgląd do wnętrza. Wybierając szuflady, coraz więcej osób decyduje się na tzw. pełny wysuw oraz amortyzację zamykania.

Warto również odpowiednio wcześniej zastanowić się nad przeznaczeniem każdej szuflady. Dzięki temu łatwiej jest dobrać do nich wagi, wkłady i wieszaki. Nie bez znaczenia jest też racjonalne rozmieszczenie produktów spożywczych zgodnie z zasadą, że te, których używamy częściej, powinny być umieszczone niżej, a te, których używamy rzadziej - wyżej. Często wyjmowane produkty również najlepiej przechowywać w łatwo dostępnych szufladach. Na najwyższym poziomie szafki niech znajdzie się to, po co rzadko sięgamy.

Warto przeczytać