Urządzasz kuchnię w nowym mieszkaniu lub domu? A może masz w planach remont istniejącej? Jeśli tak, oto kilka rzeczy, na które powinieneś zwrócić uwagę przed rozpoczęciem prac. Wybór odpowiednich mebli i sprzętu AGD jest kluczem do tego, aby Twoja kuchnia nie tylko świetnie wyglądała, ale i była funkcjonalna.

Nowoczesna kuchnia to taka, w której przygotowywanie posiłków jest proste, szybkie i wygodne. Aby tak się stało, należy zadbać o prawidłowe ustawienie i wysoką jakość mebli i sprzętów, takich jak lodówko-zamrażarka. A oto szczegóły.

Optymalne rozmieszczenie zabudowy kuchennej, czyli jakiej?

W kuchni XXI wieku najlepiej postawić na nowoczesną zabudowę, a więc meble wykonane na wymiar. Jaki układ będzie najbardziej odpowiedni? To zależy przede wszystkim od wielkości kuchni i układu samego pomieszczenia.

  • Jeśli kuchnia jest długa i wąska, najlepszym rozwiązaniem będzie układ jednorzędowy - taki, w którym wszystkie szafki, blaty i sprzęt AGD, w tym chłodziarko-zamrażarka, znajdują się po jednej stronie długiej ściany.
  • Jeśli kuchnia jest większa lub wnętrze ma kształt kwadratu, dobrym pomysłem będzie zabudowa w kształcie litery L, która daje większe pole manewru przy ustawianiu sprzętów. W dużych kuchniach można też pomyśleć o podkowach.

Ważne jest, aby zachować odpowiednie odległości pomiędzy kluczowymi urządzeniami kuchennymi, takimi jak zlewozmywak, kuchenka i lodówka. Optymalne będą podwyższone:

  • Ok. 120-210 cm między lodówką a zlewozmywakiem,
  • Ok. 120-210 cm między zlewozmywakiem a kuchenką (najlepiej, jeśli zlewozmywak oddziela dwa pozostałe urządzenia),
  • oraz ok. 150-270 cm między lodówką a kuchenką.

Dlaczego jest to ważne? Ponieważ są to trzy urządzenia, których najczęściej używasz w kuchni i dlatego muszą być zawsze pod ręką. Ułatwi Ci to utrzymanie kuchni w czystości i sprawi, że będzie pracować wydajniej.

Ergonomia przede wszystkim

Odpowiednie odległości między sprzętami to nie wszystko. Równie ważne jest ustawienie wysokości blatów kuchennych na odpowiednim poziomie. Nie mogą być one ani za niskie, ani za wysokie, ponieważ zła pozycja sprawi, że niewygodne będzie nawet zwykłe krojenie mięsa na obiad. Jak obliczyć właściwą odległość? Zmierz wysokość od zgiętego łokcia do podłogi i odejmij od wartości 15 cm. Jest to idealna wysokość dla blatu kuchennego. A co jeśli gotują dwie osoby o bardzo różnym wzroście? Wtedy trzeba znaleźć "złoty środek".

Myśląc o ergonomii, zwróć uwagę także na następujące kwestie:

  • układ mebli - najlepiej, jeśli zrezygnujesz z półek w szafkach dolnych i zastąpisz je szufladami - koniecznie z pełnym wysuwem i amortyzacją domykania,
  • późniejsze rozmieszczenie sprzętów kuchennych - tak, aby te najczęściej używane były zawsze pod ręką.

Chłodziarko-zamrażarka, kuchenka, zmywarka... liczy się jakość

Meble to nie jedyny element wyposażenia kuchni, o który trzeba dbać. Równie ważny jest sprzęt AGD, który trafia do kuchni. Zastanów się, czy:

  • wybierz sprzęt do zabudowy lub wolnostojący - pierwsza opcja będzie dobra, jeśli chcesz stworzyć idealnie spójną aranżację przestrzeni, druga - jeśli zakładasz, że w przyszłości zmienisz rozmieszczenie sprzętów,
  • Wybierz całą kuchenkę - z płytą i piekarnikiem, czy raczej rozdziel te dwa elementy, dla większej wygody.

Nie zapomnij też o okapie i zmywarce. A co z lodówką? Przemyśl dokładnie przede wszystkim kwestię jej wielkości.

Warto przeczytać